ESSENSIELLE OLJER

Info om om essensielle               

Essensielle oljer representrer samspillet mellom menneskehetens teknologiske genialitet og naturenes mirakuløse biokjemiske kreativitet.

Med sitt barkse klima trenger mennesker i de nordiske land mer enn noen andre"sol på glassflasker".

"Ved å integrere essensielle oljer i ditt liv ,vil du gradvis øke din generelle motstandskraft,fysisk og psykisk. Stol på naturen" sier Dr.Daniel Pènoel som er fransk lege, homøopat og naturterapeut. 

Aromaterapi er bruk av essensielle  oljer i terapeutiske behandlinger for å øke velværet og hjelpe kroppen til å aktivere sine helbredende krefter. Aromaerapi brukes for å motvirke stress, øke energinivået, styrke immunsystemet, regulerer ubalanser, fysiske som psykiske, som start på en detox-kur eller som ren avslapning.

Essensielle oljer er konsentrert uttrekk fra frukter, blomster, trær, blader, røtter, gress, urter eller frø. De brukes ved innhalasjon, omslag, i kremer, bad og i forbindelse med massasje. Enkelte oljer kan være svært sterke og de skal derfor benyttes varsomt, og av fagfolk slik som naturmedisinske aromaterapeuter. 

Oljen utvinnes fortrinnsvis ved dampdestillasjon av nyhøstet planter eller ved pressing av skallet. Utvinning av absoluer er en kostbar og tidkrevende prosess, som inkluderer store mengder planteolje. Absoluer brukes om eteriske oljer bare når de finnes i mindre mengder.


I FeelGood Aroma og Mediskin produktene brukers 100 % naturlige essensielle oljer uten tilsetning av andre stoffer. 

Derfor er de meget konsentrerte, og benyttes dråpevis eller i små mengder. Essensielle oljer skal ikke brukes ufortynnet på huden, men blandes med f.eks. vegetabilsk olje til kropp og massasjeolje.

Essensielle oljer er mye brukt i kosmetikk, mat, aromaterapi og farmasøytiske produkter på grunn av deres smak, aroma og terapeutiske egenskaper.

Oljer fra forskjellige plantedeler

Oljene finnes i planteceller eller «kjertler», enten på oversiden av bladene eller i plantevev.

Avhengig av hvilken olje det er snakk om så er de utvunnet fra blomster, blad, bær, harpiks, kongler, ved, røtter, frukt eller andre plantedeler.

Sitronolje utvinnes eksempelvis fra sitron skal, og basilikumolje fra blad og stengel på basilikum. Granolje fra grannåler og ingefærolje av roten av ingefær.

Vanligvis er det en spesiell plantedel i en bestemt plante som inneholder essensielle olje, men det finnes unntak. Fra pomeranstreet blir det utvunnet tre forskjellige oljer. Pomeransolje fra frukten, petitgrainolje fra ved og blad, og neroli fra blomstene.

Den totale mengde av essensielle olje i hver plante ligger rundt 1-2 %, men kan også være lavere .

I rose og jasminblad er innholdet helt nede på 0,05%

Kompleks sammensetning

Essensielle oljer er flyktige oljer som i kontakt med luft blir gassholdig, dvs. de fordamper. Oljene er flyktige på grunn av sin kjemiske sammensetning, som er svært kompleks. Den kjemiske sammensetningen bestemmer oljens fysiske og kjemiske karakteristikk, og ofte er det mer enn 100 biologiske ingredienser i en enkelt olje.

For å forstå de enkelte oljers fysiologiske egenskaper og virkninger i aromaterapi og behandling må en ha inngående kunnskap om de viktigste ingredienser.

De mest vanlige virksomme gruppene i forbindelsene eteriske oljer beskrevet her:

Terpener

Terpener finnes stort sett i alle planter. Det er mange forskjellige terpener og i store mengder i grape og sitronolje.  Andre terpener er antiseptisk, stimulerende og betennelses hemmende. Dette er tilfelle med azulen i kamilleblå oljen eller farnesol i cedertre og palmarosaolje.

Alkoholer

Linalool er et alkohol som er å finne i de fleste eteriske oljer, og  på samme måte citronellol som utgjør mer enn ¼ del av geraniumolje.  Alkoholer har god antiseptiske egenskaper, og en del alkoholer har også gode betennelse hemmende egenskaper som f.eks. bisabolol som finnes i kamilleolje.  

Estere

Estere dannes i en reaksjon mellom alkohol og syre og gir den typiske duften av eteriske oljer og er med til å gi oljene den aromaterapeutiske effekten. Noen estere har også sopphemmende effekt. 

Aldehyder

Aldehyder virker desinfiserende og antiinflammatoriske.  De er med til å gi lemongras og citronelleolje sin karakteriske sitrusduft og oppfriskende virkning.

Ketoner

Ketoner er en blandet gruppe når det gjelder egenskaper. Oljer med innhold av forskjellige innhold av ketoner kan være meget anvendelig til hudpleie med regenererende, cellefornyende og virkning.

Laktoner og kumariner

Laktoner har slimløsende egenskaper og er gunstig ved bl.a. forkjølelse og respirasjonsutfordringer, men har ikke betydning i kosmetisk henseende.

Noen kumariner som for eksempel bergapten er UV sensitive og oljer med høyt innhold bergapten er foto sensibiliserende. At en olje er fotosensibiliserende betyr at den gjør huden følsom for UV- stråler. Bergaptener finnes i sitrusoljer som limeolje, bergamotolje, sitronolje, grape og pomeransolje. Disse oljene bør ikke benyttes i forbindelse med solbad.

Hvordan og hvorfor påvirker de kroppen fysisk og psykisk?

De essensielle oljene opptas i huden, hvorfra de transporteres inn i blodet. Samtidig opptas luktmolekylene ved innånding, hvorfra de registreres i de limbiske system i hjernen. De essensielle oljene trenger forbi den rasjonelle delen, til den delen som har med erindringer og følelser å gjøre.

Essensielle oljer inneholder en lang rekke kjemiske bestanddeler som virker på nervesystemet, hormonsystemet, sirkulasjon- og immunsystemet, hud, muskler og kroppsvev, og reproduksjonssystemet. Oljene stimulerer neurotransmittere i hjernen, slik at hormoner sendes ut i blodet. De virker på forskjellig vis, f.eks beroligende, styrkende for nervesystemet eller uløser endorfiner i blodet. Endorfiner gir en lykke-følelse i kroppen, som bl.a oppstår ved mosjon.