ūüíęFeelGood Guide for Ford√łyelseūüíę

Tarm og ford√łyelsen i balanse bidrar til ett sterkt immunforsvar, ett klart hode og en glad hud.¬†

Vi er tilpasset ett liv i symbiose med nyttige bakterier og ett rikholdig utvalg av tarmbakterier er viktig for vedlikehold av tarmslimhinnene. De snille tarmbakteriene produserer melkesyrer slik at maten melkesyregjæres istedet for å råtne.

De 2 viktigste bakteriefamilier er BIFIDOBACTERIUM (finnes i tarmen hvor favorittmaten er fiber) & LACTOBACILLUS (fermenterer fiber til melkesyre) som bidrar til lav PH for å begrense skadelige bakterier, virus og sopp, bla. candida. 

  • En forstyrret tarmflora kan gi utslag i "lekk" tarmslimhinne og bidrar blant annet til d√•rlig n√¶ringsopptak av fettsyrer og mange essensielle mikro-n√¶ringsstoffer som er essensielle b√•de for hud og kropp.
  • Det kan resultere i d√•rlig immunforsvar som igjen √łker risikoen for betennelsessituasjoner som igjen fremskynder degenerering og kan bidra til flere livsstilsutfordringer.
  • De s√•kalt "snille" tarmbakteriene lager sin egen antibiotika som holder sykdomsfremkallende tarmbakterier som candia albicans i balanse.
  • Bakterien i i tarmene kommuniserer ogs√• med hjernen (130 milliarder hjerneceller), s√• har du en ubalanse i tarmfloraen p√•virke det negativt signalstoffer i hjernen som hormoner og dens regulering av hjernens "stresstermostat".
  • Tarmbakterienes kortkjedede fettsyrer (fra fiber) stimulerer celler i tarmveggen og er viktig for produksjon av tryptofan som igjen bidrar til til √• produsere signalstoffene serotonin(hum√łr og hukommelse), melatonin (s√łvnhormonet)¬†
  • Tarmbakterier kan produserer aminosyren GABA som er ett signalstoff essensielt for konsentrasjon og ro.
  • Gj√¶rsoppen candida albicans kan ogs√• forstyrra floraen og slimhinnene andre steder p√• kroppen blant annet i huden og urinr√łr.¬†
  • Snille bakterier fjerner toxiner og produserer enzymer som er essensielt i nedbryting av maten
     

Emzymer

  • Aminosyrer koples sammen til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan klippe opp koplinger i maten du spiser. De er med andre ord veldig viktig for opptaket og bearbeidelse av maten vi spiser.
  • Alle reaksjoner i kroppen styres eller igangsettes av enzymer og hver dag foreg√•r det millioner av slike reaksjoner. Enzymer er proteinstoffer som bidrar til at alle kjemiske reaksjoner i kroppen g√•r som de skal.¬† Vi har i alt mer enn 3.000 typer enzymer som bidrar til over 4.000 ulike biokjemiske reaksjoner.
  • Enzymer dannes f√łrst og fremst i ford√łyelsesorganene og i de hormonproduserende kjertlene v√•re, men ogs√• i alle kroppens celler.¬†
  • Ford√łyelsesenzymer, produseres hovedsaklig i bukspyttkjertelen, men inntas ogs√• i form av planter som frukt og gr√łnnsaker og er helt n√łdvendig for nedbryting og videre nyttegj√łring av maten vi spiser og for en god ford√łyelse.
  • Den typen fermentering som gir deg ¬ęlevende mat¬Ľ full av melkesyrebakterier, heter melkesyregj√¶ring. Melkesyrebakteriene, Lactobacillus, omdanner stivelse eller sukkerarter i r√•varene til melkesyre mens bakteriene trives og formerer seg. Melkesyrebakteriene trives med lav pH, slik at skadelige bakterier d√łr og gir maten lang holdbarhet
Flere studier viser til blant annet f√łlgende resultater om fermentert mat:
  • Melkesyregj√¶ret mat √łker kroppens evne til √• ta opp jern fra maten.
  • Melkesyregj√¶ret mat er med p√• √• holde blodsukkeret stabilt.
  • Melkesyregj√¶ret mat reduserer allergier og bedrer immunforsvaret.

Stress

Tarmflora liker ikke stress,og n√•r kortisol pumpes ut fra binyrene p√•virkes v√•r ford√łyelse og appetitt. F√łlelser som nedstemthet, frykt, redsel, angst og sinne kan p√•virke tarmfloraen. Vonde f√łlelser kan endre milj√łet og gi flere av de d√•rlige bakteriene og f√¶rre av de gode.Derav d√•rligere opptak av vitaminer og mineraler.¬†Stress forstyrrer magesyreproduksjonen, maten blir d√•rlig ford√łyd f√łr den g√•r ut i tarmen.
Det kan gi halsbrann, sure oppst√łt og oppbl√•st mage.¬†Uford√łyd mat blir liggende i magesekken og gj√¶re, som gir irritasjoner i tynn-og tykktarm.¬†Dette g√•r utover t√łmming av tarmen og opptak av n√¶ringsstoffer.¬†Diar√© og forstoppelse er skremmende vanlig, men ikke normalt.

Forh√łyet kortisolniv√• og ubalanser kan ogs√• gi ulike reaksjoner som intoleranser mot ulike matvarer. ¬†Svekket immunforsvar, risiko for infeksjoner, ukonsentrert, trett, sliten og deprimert.

Mat som styrker og balanserer ford√łyelsen

Prebiotika er plantefiber fra karbohydrater som er mat til våre nyttige bakterier laktobasillene og bifidobakteriene. Anbefalte prebiotiske råvarer er; 

  • Fiberrike rotgr√łnnsaker som gulrot, k√•lrot, sellerirot og andre r√łtter
  • Sikori/endive, asparges og artisjokk
  • k√•l, l√łk,hvitl√łk, sopp, ingef√¶r, gurkemeie
  • Fiberrike b√łnner, linser og erter
  • Litt n√łtter
  • Epler med skall¬†
  • Overmoden banan
  • Fulkorn av byggryn og havre
  • Frokostblandinger og matvarer beriket med FOS (fruktooligosakkarider), som for eksempel inulin.
  • Melkesyre-gj√¶ret gr√łnnsakssafter
  • Fermentert mat og drikke som syltet agurker, sauerkraut, kombucha, surk√•l, oliven, sylteagurk og kimchi, surdeigsbr√łd blant annet.
  • Mat som bidrar med gode bakterier i hverdagen er blant annet¬† us√łtede syrna meierivarer med naturlige bakteriekulturer
  • Enzymrike matkilder er Ananas, Papaya, Kiwi, Avocado, r√• honning, banan, spiret fr√ł.¬†

Urter som styrker ford√łyelsen er;¬†Peppermynte, fennikel, kamille, gurkemeie og ingef√¶r , kanel

Oppskrifter

Smoothies

GladMage Smoothie

  • 1 Smoothie
  • 100 g agurk
  • ¬Ĺ r√łdt eple
  • 2 dl eplejuice
  • 1 h√•ndfull frisk mynte
  • 30 g fennikel
  • ¬Ĺ ts. sitronsaft
  • x Lepicol

Bland agurk, eple, mynte, fennikel og sitronsaft i en blender til du har en jevn masse. Etterfyll med vann ved behov

X Lepicol er et multifiber-naturprodukt som med sin enkle sammensetning kan brukes som et daglig kosttilskudd for √• hjelpe ford√łyelsen til √• fungere optimalt. Jevnlig bruk kan gi deg en bedre hverdag, og Lepicol skal kunne hjelpe for b√•de hard og l√łs mage. I Lepicol f√•r du b√•de pre- og probiotika og psylliumfiber samlet i en og samme boks og er bra mot b√•de l√łs og hard mage, for √• opprettholde en god tarmfunksjon, har¬†fem levende bakteriestammer og psylliumfiber.¬†Ogs√• egnet sammen med og etter antibiotikakur.

Suppe

Artisjokk suppe 

Artisjokker inneholder cinarina, fytosteroler og fibre.Disse akselererer ford√łyelsessystem og eliminerer fett.Gunstig ved forstoppelse, oppbl√•st mage og halsbrann.

    Ingredienser
    • 900 g artisjokker
    • 2 l√łk
    • Sitronsaft (10 ml)
    • Olivenolje (15 g)
    • Salt og pepper etter smak
    • Vann (500 ml)
    • Tilberedning;
    • F√łrst, rengj√łr artisjokkene, la hjertet v√¶re helt.
    • Del dem i to og legg til sitronsaften.
    • Deretter, skrell og kutt l√łken og la den ligge i olivenoljen.
    • Deretter tilsett artisjokker, salt og pepper.
    • Tilsett vannet og la det koke i 10 minutter.
    • Sl√• av platen og bland ingrediensene i en blender.
    • Til slutt, sil blandingen med en sikt og nyt.

    Styrkende kj√łttkraft for brusk, ledd, ford√łyelse m.m.

    God, tradisjonell kj√łttkraft inneholder haugevis av n√¶ringsstoffer inkludert en rekke mineraler som er biologisk lett tilgjengelig for kroppen din. I tillegg inneholder kraften gelatin som er en gruppe protein som er viktig for bindevevet ditt. Kraften stimulerer ford√łyelsen din, den virker av-giftende, styrker muskler, ledd og skjelettsystemet. Den bidrar ogs√• til √• reparere s√•kalt ¬ęlekk tarm¬Ľ.

    Gelatin/kollagen/kraft er ikke noe bare huden trenger men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes og bygges opp av regelmessig inntak av gelatin/kollagen/kraft. Ikke minst vil inntak av gelatin normalisere magesyreproduksjonen og reparere tarmskader du måtte ha. Utrolig mange som lever på standard vestlig kosthold har oppblåste mager, allergier og intoleranser som stammer fra mineralmangel og en stressa tarm.

    Kraft laget p√• bein er enklere √• lage enn mange tror. Det er ingen grunn til ikke √• lage kraften selv. Frys det ned i is terninger eller porsjoner og bruk det som basis i for eksempel supper, sauser og¬† gr√łnnsaksmoser.¬†

    Fremgangsmåte

    Ingredienser og fremgangsmåte på Fiskekraft:

    1 kg fiskebein, fiskehode og hale, 2 gulr√łtter, 2 laurb√¶r, ¬ľ sellerirot, 1 l√łk,¬†4 liter vann.

    Skyll beina i kaldt vann. Ha det i en stor kjele, kok opp og fjerneurenheter og skum som flyter opp. Koketid: 45 minutter. Sil kraften og kok den inn til omtrent halvparten

    Ingredienser og oppskrift på oksehalekraft;

    1 kg oksehale i biter eller bein av storfe, 2 gulr√łtter, 2 laurb√¶r, ¬ľ sellerirot1 l√łk, 4 liter vann.

    Grovkutt gr√łnnsakene og ha de og oksehalebitene i en¬†langpanne. Brun dem i ovnen ved 200 gr. Til alt er gyllent, ca. 20 min.Ta alt over i en stor kjele, dekk med kaldt vann og kok opp. Fjern skum og urenheter som flyter opp. La det st√• √• sm√•koke i minst 8 timer. Sil kraften og kok den inn til omtrent halvparten. Bruk det i supper og sauser


      Essensielle oljer¬†som styrker ford√łyelsen er blant annet;

      Kamille bl√•: ift til ford√łyelse er den gunstig for alle typer ford√łyelsesbesv√¶r, kolikk, tarmbetennelse, maves√•r og begrenset galleaktivitet.
      Peppermynte; ift ford√łyelse virker den blant annet galledrivende, leverstyrkende, brukes ved kvalme, magesmerter, diar√©, for mye magesyre, d√•rlig ford√łyelse,gallebesv√¶r, maves√•r,luftplager.
      Kanel; ift ford√łyelsen virker den ford√łyelsesfremmende og fin ved luftsmerter, ford√łyelseskramper, kolikk. Styrker peristaltikken
      Fennikel,ift ford√łyelsen er den gunstig ved ford√łyelsesproblemer som luftplager, tykktarmbetennelse, forstoppelse, hoven og utspilt mage og lindrer oppbl√•sthet etter et fett eller stort m√•ltid. Kan ogs√• lindre kvalme

      Disse finner du i Relief Digest,

      Visualiserings√łvelse

      Fokus på pust og meditasjon kan ha mange helsebringende effekter

      • Finn ett behagelig sted hvor du kan ligge godt

      • Pass p√• at ingenting strammer

      • Ro ned pusten og lukk √łynene

      • Legg hendene p√• magen, bevisstgj√łr og kjenn den dype pusten der

      • Visualiser ett vakkert gyllent lys som brer seg over magen og ford√łyelsen.

      • Gi ford√łyelsen omsorg og positive tanker.

      • Se at lyset sakte vokser og brer seg i rolige sm√• vakre b√łlger gjennom kroppen din

      • Gj√łr det noen ganger til du f√łler roen senker seg i hele deg

      • Lag ett bilde av deg selv n√•r du f√łler du har det godt fra innsiden og ut

      • Ta med deg bilde og godf√łlelsen det gir deg.

        

      √ėnsker deg alt godt<3

      Hilsen Anne-Marit