💫FeelGood Guide for Fordøyelse💫

Tarm og fordøyelsen i balanse bidrar til ett sterkt immunforsvar, ett klart hode og en glad hud. 

Vi er tilpasset ett liv i symbiose med nyttige bakterier og ett rikholdig utvalg av tarmbakterier er viktig for vedlikehold av tarmslimhinnene. De snille tarmbakteriene produserer melkesyrer slik at maten melkesyregjæres istedet for å råtne.

De 2 viktigste bakteriefamilier er BIFIDOBACTERIUM (finnes i tarmen hvor favorittmaten er fiber) & LACTOBACILLUS (fermenterer fiber til melkesyre) som bidrar til lav PH for å begrense skadelige bakterier, virus og sopp, bla. candida. 

  • En forstyrret tarmflora kan gi utslag i "lekk" tarmslimhinne og bidrar blant annet til dÃ¥rlig næringsopptak av fettsyrer og mange essensielle mikro-næringsstoffer som er essensielle bÃ¥de for hud og kropp.
  • Det kan resultere i dÃ¥rlig immunforsvar som igjen øker risikoen for betennelsessituasjoner som igjen fremskynder degenerering og kan bidra til flere livsstilsutfordringer.
  • De sÃ¥kalt "snille" tarmbakteriene lager sin egen antibiotika som holder sykdomsfremkallende tarmbakterier som candia albicans i balanse.
  • Bakterien i i tarmene kommuniserer ogsÃ¥ med hjernen (130 milliarder hjerneceller), sÃ¥ har du en ubalanse i tarmfloraen pÃ¥virke det negativt signalstoffer i hjernen som hormoner og dens regulering av hjernens "stresstermostat".
  • Tarmbakterienes kortkjedede fettsyrer (fra fiber) stimulerer celler i tarmveggen og er viktig for produksjon av tryptofan som igjen bidrar til til Ã¥ produsere signalstoffene serotonin(humør og hukommelse), melatonin (søvnhormonet) 
  • Tarmbakterier kan produserer aminosyren GABA som er ett signalstoff essensielt for konsentrasjon og ro.
  • Gjærsoppen candida albicans kan ogsÃ¥ forstyrra floraen og slimhinnene andre steder pÃ¥ kroppen blant annet i huden og urinrør. 
  • Snille bakterier fjerner toxiner og produserer enzymer som er essensielt i nedbryting av maten
     

Emzymer

  • Aminosyrer koples sammen til korte peptidkjeder eller lengre proteiner. Noen peptider kalles bioaktive peptider fordi de operere som levende enzymer eller sakser som kan klippe opp koplinger i maten du spiser. De er med andre ord veldig viktig for opptaket og bearbeidelse av maten vi spiser.
  • Alle reaksjoner i kroppen styres eller igangsettes av enzymer og hver dag foregÃ¥r det millioner av slike reaksjoner. Enzymer er proteinstoffer som bidrar til at alle kjemiske reaksjoner i kroppen gÃ¥r som de skal.  Vi har i alt mer enn 3.000 typer enzymer som bidrar til over 4.000 ulike biokjemiske reaksjoner.
  • Enzymer dannes først og fremst i fordøyelsesorganene og i de hormonproduserende kjertlene vÃ¥re, men ogsÃ¥ i alle kroppens celler. 
  • Fordøyelsesenzymer, produseres hovedsaklig i bukspyttkjertelen, men inntas ogsÃ¥ i form av planter som frukt og grønnsaker og er helt nødvendig for nedbryting og videre nyttegjøring av maten vi spiser og for en god fordøyelse.
  • Den typen fermentering som gir deg «levende mat» full av melkesyrebakterier, heter melkesyregjæring. Melkesyrebakteriene, Lactobacillus, omdanner stivelse eller sukkerarter i rÃ¥varene til melkesyre mens bakteriene trives og formerer seg. Melkesyrebakteriene trives med lav pH, slik at skadelige bakterier dør og gir maten lang holdbarhet
Flere studier viser til blant annet følgende resultater om fermentert mat:
  • Melkesyregjæret mat øker kroppens evne til Ã¥ ta opp jern fra maten.
  • Melkesyregjæret mat er med pÃ¥ Ã¥ holde blodsukkeret stabilt.
  • Melkesyregjæret mat reduserer allergier og bedrer immunforsvaret.

Stress

Tarmflora liker ikke stress,og når kortisol pumpes ut fra binyrene påvirkes vår fordøyelse og appetitt. Følelser som nedstemthet, frykt, redsel, angst og sinne kan påvirke tarmfloraen. Vonde følelser kan endre miljøet og gi flere av de dårlige bakteriene og færre av de gode.Derav dårligere opptak av vitaminer og mineraler. Stress forstyrrer magesyreproduksjonen, maten blir dårlig fordøyd før den går ut i tarmen.
Det kan gi halsbrann, sure oppstøt og oppblåst mage. Ufordøyd mat blir liggende i magesekken og gjære, som gir irritasjoner i tynn-og tykktarm. Dette går utover tømming av tarmen og opptak av næringsstoffer. Diaré og forstoppelse er skremmende vanlig, men ikke normalt.

Forhøyet kortisolnivå og ubalanser kan også gi ulike reaksjoner som intoleranser mot ulike matvarer.  Svekket immunforsvar, risiko for infeksjoner, ukonsentrert, trett, sliten og deprimert.

Mat som styrker og balanserer fordøyelsen

Prebiotika er plantefiber fra karbohydrater som er mat til våre nyttige bakterier laktobasillene og bifidobakteriene. Anbefalte prebiotiske råvarer er; 

  • Fiberrike rotgrønnsaker som gulrot, kÃ¥lrot, sellerirot og andre røtter
  • Sikori/endive, asparges og artisjokk
  • kÃ¥l, løk,hvitløk, sopp, ingefær, gurkemeie
  • Fiberrike bønner, linser og erter
  • Litt nøtter
  • Epler med skall 
  • Overmoden banan
  • Fulkorn av byggryn og havre
  • Frokostblandinger og matvarer beriket med FOS (fruktooligosakkarider), som for eksempel inulin.
  • Melkesyre-gjæret grønnsakssafter
  • Fermentert mat og drikke som syltet agurker, sauerkraut, kombucha, surkÃ¥l, oliven, sylteagurk og kimchi, surdeigsbrød blant annet.
  • Mat som bidrar med gode bakterier i hverdagen er blant annet  usøtede syrna meierivarer med naturlige bakteriekulturer
  • Enzymrike matkilder er Ananas, Papaya, Kiwi, Avocado, rÃ¥ honning, banan, spiret frø. 

Urter som styrker fordøyelsen er; Peppermynte, fennikel, kamille, gurkemeie og ingefær , kanel

Oppskrifter

Smoothies

GladMage Smoothie

  • 1 Smoothie
  • 100 g agurk
  • ½ rødt eple
  • 2 dl eplejuice
  • 1 hÃ¥ndfull frisk mynte
  • 30 g fennikel
  • ½ ts. sitronsaft
  • x Lepicol

Bland agurk, eple, mynte, fennikel og sitronsaft i en blender til du har en jevn masse. Etterfyll med vann ved behov

X Lepicol er et multifiber-naturprodukt som med sin enkle sammensetning kan brukes som et daglig kosttilskudd for å hjelpe fordøyelsen til å fungere optimalt. Jevnlig bruk kan gi deg en bedre hverdag, og Lepicol skal kunne hjelpe for både hard og løs mage. I Lepicol får du både pre- og probiotika og psylliumfiber samlet i en og samme boks og er bra mot både løs og hard mage, for å opprettholde en god tarmfunksjon, har fem levende bakteriestammer og psylliumfiber. Også egnet sammen med og etter antibiotikakur.

Suppe

Artisjokk suppe 

Artisjokker inneholder cinarina, fytosteroler og fibre.Disse akselererer fordøyelsessystem og eliminerer fett.Gunstig ved forstoppelse, oppblåst mage og halsbrann.

    Ingredienser
    • 900 g artisjokker
    • 2 løk
    • Sitronsaft (10 ml)
    • Olivenolje (15 g)
    • Salt og pepper etter smak
    • Vann (500 ml)
    • Tilberedning;
    • Først, rengjør artisjokkene, la hjertet være helt.
    • Del dem i to og legg til sitronsaften.
    • Deretter, skrell og kutt løken og la den ligge i olivenoljen.
    • Deretter tilsett artisjokker, salt og pepper.
    • Tilsett vannet og la det koke i 10 minutter.
    • SlÃ¥ av platen og bland ingrediensene i en blender.
    • Til slutt, sil blandingen med en sikt og nyt.

    Styrkende kjøttkraft for brusk, ledd, fordøyelse m.m.

    God, tradisjonell kjøttkraft inneholder haugevis av næringsstoffer inkludert en rekke mineraler som er biologisk lett tilgjengelig for kroppen din. I tillegg inneholder kraften gelatin som er en gruppe protein som er viktig for bindevevet ditt. Kraften stimulerer fordøyelsen din, den virker av-giftende, styrker muskler, ledd og skjelettsystemet. Den bidrar også til å reparere såkalt «lekk tarm».

    Gelatin/kollagen/kraft er ikke noe bare huden trenger men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes og bygges opp av regelmessig inntak av gelatin/kollagen/kraft. Ikke minst vil inntak av gelatin normalisere magesyreproduksjonen og reparere tarmskader du måtte ha. Utrolig mange som lever på standard vestlig kosthold har oppblåste mager, allergier og intoleranser som stammer fra mineralmangel og en stressa tarm.

    Kraft laget på bein er enklere å lage enn mange tror. Det er ingen grunn til ikke å lage kraften selv. Frys det ned i is terninger eller porsjoner og bruk det som basis i for eksempel supper, sauser og  grønnsaksmoser. 

    Fremgangsmåte

    Ingredienser og fremgangsmåte på Fiskekraft:

    1 kg fiskebein, fiskehode og hale, 2 gulrøtter, 2 laurbær, ¼ sellerirot, 1 løk, 4 liter vann.

    Skyll beina i kaldt vann. Ha det i en stor kjele, kok opp og fjerneurenheter og skum som flyter opp. Koketid: 45 minutter. Sil kraften og kok den inn til omtrent halvparten

    Ingredienser og oppskrift på oksehalekraft;

    1 kg oksehale i biter eller bein av storfe, 2 gulrøtter, 2 laurbær, ¼ sellerirot1 løk, 4 liter vann.

    Grovkutt grønnsakene og ha de og oksehalebitene i en langpanne. Brun dem i ovnen ved 200 gr. Til alt er gyllent, ca. 20 min.Ta alt over i en stor kjele, dekk med kaldt vann og kok opp. Fjern skum og urenheter som flyter opp. La det stå å småkoke i minst 8 timer. Sil kraften og kok den inn til omtrent halvparten. Bruk det i supper og sauser


      Essensielle oljer som styrker fordøyelsen er blant annet;

      Kamille blå: ift til fordøyelse er den gunstig for alle typer fordøyelsesbesvær, kolikk, tarmbetennelse, mavesår og begrenset galleaktivitet.
      Peppermynte; ift fordøyelse virker den blant annet galledrivende, leverstyrkende, brukes ved kvalme, magesmerter, diaré, for mye magesyre, dårlig fordøyelse,gallebesvær, mavesår,luftplager.
      Kanel; ift fordøyelsen virker den fordøyelsesfremmende og fin ved luftsmerter, fordøyelseskramper, kolikk. Styrker peristaltikken
      Fennikel,ift fordøyelsen er den gunstig ved fordøyelsesproblemer som luftplager, tykktarmbetennelse, forstoppelse, hoven og utspilt mage og lindrer oppblåsthet etter et fett eller stort måltid. Kan også lindre kvalme

      Disse finner du i Relief Digest,

      Visualiseringsøvelse

      Fokus på pust og meditasjon kan ha mange helsebringende effekter

      • Finn ett behagelig sted hvor du kan ligge godt

      • Pass pÃ¥ at ingenting strammer

      • Ro ned pusten og lukk øynene

      • Legg hendene pÃ¥ magen, bevisstgjør og kjenn den dype pusten der

      • Visualiser ett vakkert gyllent lys som brer seg over magen og fordøyelsen.

      • Gi fordøyelsen omsorg og positive tanker.

      • Se at lyset sakte vokser og brer seg i rolige smÃ¥ vakre bølger gjennom kroppen din

      • Gjør det noen ganger til du føler roen senker seg i hele deg

      • Lag ett bilde av deg selv nÃ¥r du føler du har det godt fra innsiden og ut

      • Ta med deg bilde og godfølelsen det gir deg.

        

      Ønsker deg alt godt<3

      Hilsen Anne-Marit