Vi er tilpasset ett liv i symbiose med nyttige bakterier og ett rikholdig utvalg av tarmbakterier er viktig for vedlikehold av tarmslimhinnene. De snille tarmbakteriene produserer melkesyrer slik at maten melkesyregjæres istedet for å råtne.
De 2 viktigste bakteriefamilier er BIFIDOBACTERIUM (finnes i tarmen hvor favorittmaten er fiber) & LACTOBACILLUS (fermenterer fiber til melkesyre) som bidrar til lav PH for å begrense skadelige bakterier, virus og sopp, bla. candida.
Emzymer
Stress
Tarmflora liker ikke stress,og når kortisol pumpes ut fra binyrene påvirkes vår fordøyelse og appetitt. Følelser som nedstemthet, frykt, redsel, angst og sinne kan påvirke tarmfloraen. Vonde følelser kan endre miljøet og gi flere av de dårlige bakteriene og færre av de gode.Derav dårligere opptak av vitaminer og mineraler. Stress forstyrrer magesyreproduksjonen, maten blir dårlig fordøyd før den går ut i tarmen.
Det kan gi halsbrann, sure oppstøt og oppblåst mage. Ufordøyd mat blir liggende i magesekken og gjære, som gir irritasjoner i tynn-og tykktarm. Dette går utover tømming av tarmen og opptak av næringsstoffer. Diaré og forstoppelse er skremmende vanlig, men ikke normalt.
Forhøyet kortisolnivå og ubalanser kan også gi ulike reaksjoner som intoleranser mot ulike matvarer. Svekket immunforsvar, risiko for infeksjoner, ukonsentrert, trett, sliten og deprimert.
Prebiotika er plantefiber fra karbohydrater som er mat til våre nyttige bakterier laktobasillene og bifidobakteriene. Anbefalte prebiotiske råvarer er;
Urter som styrker fordøyelsen er; Peppermynte, fennikel, kamille, gurkemeie og ingefær , kanel
GladMage Smoothie
Bland agurk, eple, mynte, fennikel og sitronsaft i en blender til du har en jevn masse. Etterfyll med vann ved behov
X Lepicol er et multifiber-naturprodukt som med sin enkle sammensetning kan brukes som et daglig kosttilskudd for å hjelpe fordøyelsen til å fungere optimalt. Jevnlig bruk kan gi deg en bedre hverdag, og Lepicol skal kunne hjelpe for både hard og løs mage. I Lepicol får du både pre- og probiotika og psylliumfiber samlet i en og samme boks og er bra mot både løs og hard mage, for å opprettholde en god tarmfunksjon, har fem levende bakteriestammer og psylliumfiber. Også egnet sammen med og etter antibiotikakur.
Artisjokk suppe
Artisjokker inneholder cinarina, fytosteroler og fibre.Disse akselererer fordøyelsessystem og eliminerer fett.Gunstig ved forstoppelse, oppblåst mage og halsbrann.
Til slutt, sil blandingen med en sikt og nyt.
Styrkende kjøttkraft for brusk, ledd, fordøyelse m.m.
God, tradisjonell kjøttkraft inneholder haugevis av næringsstoffer inkludert en rekke mineraler som er biologisk lett tilgjengelig for kroppen din. I tillegg inneholder kraften gelatin som er en gruppe protein som er viktig for bindevevet ditt. Kraften stimulerer fordøyelsen din, den virker av-giftende, styrker muskler, ledd og skjelettsystemet. Den bidrar også til å reparere såkalt «lekk tarm».
Gelatin/kollagen/kraft er ikke noe bare huden trenger men også bindevevet ellers i kroppen vil styrkes og bygges opp av regelmessig inntak av gelatin/kollagen/kraft. Ikke minst vil inntak av gelatin normalisere magesyreproduksjonen og reparere tarmskader du måtte ha. Utrolig mange som lever på standard vestlig kosthold har oppblåste mager, allergier og intoleranser som stammer fra mineralmangel og en stressa tarm.
Kraft laget på bein er enklere å lage enn mange tror. Det er ingen grunn til ikke å lage kraften selv. Frys det ned i is terninger eller porsjoner og bruk det som basis i for eksempel supper, sauser og grønnsaksmoser.
Fremgangsmåte
Ingredienser og fremgangsmåte på Fiskekraft:
1 kg fiskebein, fiskehode og hale, 2 gulrøtter, 2 laurbær, ¼ sellerirot, 1 løk, 4 liter vann.
Skyll beina i kaldt vann. Ha det i en stor kjele, kok opp og fjerneurenheter og skum som flyter opp. Koketid: 45 minutter. Sil kraften og kok den inn til omtrent halvparten
Ingredienser og oppskrift på oksehalekraft;
1 kg oksehale i biter eller bein av storfe, 2 gulrøtter, 2 laurbær, ¼ sellerirot1 løk, 4 liter vann.
Grovkutt grønnsakene og ha de og oksehalebitene i en langpanne. Brun dem i ovnen ved 200 gr. Til alt er gyllent, ca. 20 min.Ta alt over i en stor kjele, dekk med kaldt vann og kok opp. Fjern skum og urenheter som flyter opp. La det stå å småkoke i minst 8 timer. Sil kraften og kok den inn til omtrent halvparten. Bruk det i supper og sauser
Disse finner du i Relief Digest,
https://www.feelgood-lifestyle.no/products/relief-digest
Fokus på pust og meditasjon kan ha mange helsebringende effekter
Finn ett behagelig sted hvor du kan ligge godt
Pass på at ingenting strammer
Ro ned pusten og lukk øynene
Legg hendene på magen, bevisstgjør og kjenn den dype pusten der
Visualiser ett vakkert gyllent lys som brer seg over magen og fordøyelsen.
Gi fordøyelsen omsorg og positive tanker.
Se at lyset sakte vokser og brer seg i rolige små vakre bølger gjennom kroppen din
Gjør det noen ganger til du føler roen senker seg i hele deg
Lag ett bilde av deg selv når du føler du har det godt fra innsiden og ut
Ta med deg bilde og godfølelsen det gir deg.
Ønsker deg alt godt<3
Hilsen Anne-Marit